Η CulturePolis στο πλαίσιο του εορτασμού των δεκάτων γενεθλίων της, οργάνωσε το 2016 μια σημαντική έρευνα για την πολιτιστική στρατηγική των ελληνικών πόλεων / δήμων. Στην έρευνα αυτή η CulturePolis συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδας “Κλεισθένης”, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι της χώρας, στους οποίους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα.
Ταυτότητα έρευνας
Εντολέας: CulturePolis & Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»
Μεθοδολογία: Online ερωτηματολόγια
Μέγεθος Δείγματος: 62 Δήμοι
Χρονικό Διάστημα:
– Πιλοτική φάση (32 Δήμοι): Μάιος 2016
– Τελική φάση (324 Δήμοι): 26/6 – 5/9/2016
Ερωτηματολόγια:
EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α – ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ Έρευνα CulturePolis 2016
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Β- ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ- ‘Ερευνα CulturePolis 2016
ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1 – CulturePolis 2016 ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ /ΜΕΣΑΙΩΝ ΔΗΜΩΝ
(Άνω των 10.000 δημοτών)
ή
ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2o CulturePolis 2016 ΑΝΑΓΚΩΝ
ΜΙΚΡΩΝ-ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ (κάτω των 10.000 δημοτών)
Παρουσίαση: “3ο Φόρουμ Τοπικής και Αυτοδιοίκησης & Επιχειρηματικότητας”, 7-9 Ιανουαρίου 2016, στο Hilton (Moneyshow)

Ευρήματα
Αξιοσημείωτο είναι το πώς διαφοροποιείται το προφίλ των ατόμων που ορίζουν την πολιτιστική πολιτική των Δήμων ή είναι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Προγραμμάτων. (Ομάδα 1. Χαρακτηριστικά των αποφασιζόντων – φύλο, ηλικία, θέση στην ιεραρχία).
Είναι χαρακτηριστική η απαξίωση της συμβολής ή συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Οι Δήμοι παρουσιάζονται να στηρίζουν έναν ‘γενικότερο σχεδιασμό πολιτιστικής συνεργασίας με κρατικούς/ιδιωτικούς φορείς» αλλά στη θέση για «συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης με συνδρομή ιδιωτικού τομέα» κρατούν αρνητική στάση. (Από το Ερώτημα 2.: Όραμα & Πολιτιστική Στρατηγική Δήμων). Ωστόσο, σε αναφορά με χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων (Προτάσεις αναβάθμισης πολιτιστικών εκδηλώσεων) η «αναζήτηση χορηγιών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς» έχει λάβει από τα υψηλότερα ποσοστά.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν φαίνεται να προέρχονται από, ή να υπάγονται εκ των υστέρων σε, κάποιο σχέδιο αξιολόγησης, εκτίμησης κόστους/προσφοράς, οργανωτικό πλαίσιο κλπ., ενώ κάτω του 50% των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν εξειδικευμένους επαγγελματίες. (Ερώτημα 4.: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις).
Οι Δήμοι εμφανίζονται να δίνουν τη ‘ψήφο’ τους σε ζητήματα «διαπολιτισμικού διαλόγου», «πολιτιστικής ποικιλομορφίας», ο «πολιτισμός ως παράγοντας κοινωνικής ένταξης και ιθαγένειας» ή τέλος, ο «πολιτισμός ως οικονομικός παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής», ΜΟΝΟ όταν στην ερώτηση συμπεριλαμβάνεται παράγωγο της λέξης «Ευρώπη» (Ομάδα 5: Ευρωπαϊκή Προοπτική).
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας.
Δημοσίευση: 9/1/2017